top of page

Page Title

Simeon ten Holt werd geboren op 24 januari 1923 in Bergen (Noord-Holland). Hij is een zoon van schilder Henri ten Holt en is getrouwd met Colette Noël.

Helaas heeft Simeon net niet zijn negentigste verjaardag mee kunnen maken, wat groots gevierd zou worden in het Concertgebouw. Hij overleed 25 november 2012.

Vanaf 1935 studeerde ten Holt piano bij de Bergense componist Jacob van Domselaer. Zijn invloed is groot, zoals blijkt uit Simeons eerste pianocomposities.

Simeon maakte in die tijd ook deel uit van een groep kunstenaars en zij discussieerden over kunsten en filosofie.

In 1943 vertrok ten Holt naar Amsterdam en in 1949 ging hij samen met zijn zus Sientje naar Parijs, waar hij verder studeerde aan de Ecole Normale in Parijs bij Arthur Honneger en Darius Milhaud.

In 1952 keerde hij terug naar Amsterdam, om twee jaar later naar Bergen te verhuizen, ditmaal in een verbouwde bunker uit de Tweede Wereldoorlog.

Ten Holt componeert veel in deze periode, o.a. de belangrijke Bagatellen (1954). Van 1970 tot 1987 doceerde Simeon hedendaagse muziek aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem.

Simeon ten Holt is vooral bekend geworden door de pianowerken voor vier vleugels, waaronder Canto Ostinato. Hij componeerde tot vlak voor de eeuwwisseling, toen was het vat leeg en legde Simeon zijn pen neer.

“Ik had het laatste woord gezegd, en als je niks meer te vertellen hebt moet je ophouden."

Simeon ten Holt

Scherm­afbeelding-2023-08-05-om-02.58.09.png

Canto Ostinato

Het bekendste werk van Simeon ten Holt is Canto Ostinato (1977-1979), en de populariteit ervan is alleen maar toegenomen.

Canto is al spelend op het klavier ontstaan, en bestaat uit 106 secties van enkele maten in de toonsoort bes mineur.

De verschillende secties mogen niet verwisseld worden, en ten Holt was ook duidelijk over het aan te houden tempo. 

Met de speelduur kan wel gevariëerd worden, van zestig minuten tot enkele uren.

 

Canto Ostinato (letterlijk vertaald: aanhoudend gezang) is een compositie over tijd, ruimte en een eeuwigdurende beweging.

De pianisten moeten goed op elkaar letten, elkaar signalen geven, en op elkaar reageren. Ten Holt noemt dat ‘rotondementaliteit’.

Hij zegt over het samenspel: “Het middendeel kun je bijvoorbeeld gebonden spelen, maar ook plotseling staccato en dan geeft dat een sterk klankkleur verschil.

Het gaat in mijn stukken om een sociaal proces, waarin de spelers elkaar moeten vinden.

Ik heb dan ook wel goede pianisten nodig, maar geen sterren, want sterpianisten zijn te solistisch. Bij mij moeten ze een interactie met elkaar aangaan. 

Dat is het geheim!”

 

Het succes van deze muziek kan worden verklaard, omdat het op een emotioneel niveau contact maakt met het publiek en ze meeneemt op een unieke reis

door een muzikale ruimte. Dat is ook heel mooi te zien in de documentaire ‘Over Canto’, wat dit muziekstuk bij mensen losmaakt.

DSC_6231 kopie.jpg

De Chris Maene Straight Strung Concert Grand Piano

Eind 19de eeuw werd het succesvolle concept van de moderne kruissnarige vleugelpiano door Steinway & Sons gerealiseerd.

Sindsdien wordt dit bouwconcept door alle huidige pianomerken geïmiteerd.

Bij Chris Maene groeide gaandeweg het verlangen om een eigen moderne concertvleugel te bouwen met andere klankeigenschappen.

Om dit te realiseren greep hij terug naar het oorspronkelijke basisprincipe van klavecimbels en pianofortes, de rechte parallelle besparing:

Hier zijn de snaren niet gekruist t.o.v. de andere snaren, maar lopen evenwijdig mee.

 

In 2013 gaf de pianist Daniel Barenboim Chris Maene de opdracht om de volmaakte rechtsnarige concertvleugel te bouwen.

Met een unieke en karakteristieke klankrijkdom van de historische piano te verzoenen met het volume, helderheid, draagkracht en het speelcomfort van de beste moderne vleugelpiano’s.

Chris Maene kon nu zijn ultieme droom waarmaken waarbij traditie en innovatie samenkomen.

Daniel Barenboim introduceerde in 2015 de rechtsnarige vleugelpiano. Pers, publiek en musici waren zeer lovend over de klank van het unieke instrument.

Sindsdien wordt de Chris Maene Straight Strung Concert Grand Piano overal ter wereld bespeeld door de beste pianisten uit buiten en binnenland.

Het Simeonkwartet heeft ook hun laatste cd opgenomen met deze prachtige Maene vleugels.

bavo_001.jpg
bottom of page